Aan private leasing kleven echter ook nadelen. Zo kan de leaseprijs effect hebben op de hoogte van je hypotheek. Door de bank wordt namelijk ongeveer 65% van het leasebedrag als lening beschouwd. Let hierop, want volgens Vereniging Eigen Huis wordt hier niet altijd voor gewaarschuwd door de leasemaatschappijen. Daarbij is het vaak duur om een leasecontract op te zeggen. Hierbij bestaan echter wel vaak uitzonderingen voor persoonlijke omstandigheden als ziekte of ontslag. Voor oudere mensen geldt als nadeel dat veel maatschappijen een leeftijdsgrens van 75 of 80 jaar hanteren voor het afsluiten van een leasecontract.

Lease-weetjes

Zoals gezegd wordt private leasing steeds populairder. Tegenwoordig zijn er in Nederland zo’n 188.000 mensen die particulier een auto leasen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2016. In dat jaar werd het Keurmerk Private Lease opgericht. Het totale aantal leaseauto’s in Nederland is vier keer zo hoog, zo’n 1,1 miljoen in totaal. Omdat er bij auto’s uit het C-segment de minste onzekerheid bestaat wat betreft de afschrijving (waardevermindering), worden er vooral auto’s uit dat segment aangeboden voor de private leasemarkt.

Enkele tips bij het leasen

Als je privé een Audi wilt gaan leasen, geven we je graag als tip mee om je goed in te lezen in de verschillende voorwaarden van de aanbieders. Zo is het bij veel leasemaatschappijen bijvoorbeeld zo, dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Je krijgt dan dus ook geen korting op je autoverzekering omdat de verzekering niet op jouw eigen naam staat. Een andere tip die wij jou graag willen meegeven is dat wanneer je beslist te gaan leasen, je een goede inschatting maakt van het aantal te maken kilometers dat je opgeeft. Het lijkt op een telefooncontract met een bundel. Maak je meer kilometers, dan betaal je bijvoorbeeld €0,05 per kilometer bij of je vergroot je bundel. Bij Leasemaatschappijen is het vaak echter zo dat je bij het vergroten van je bundel, alleen je gehele contract kan upgraden. Je betaalt dan met terugwerkende kracht ook voor een vergroting van je contract het verleden.

Speciaal vervoer leasen

Private lease is niet enkel bedoeld voor ‘’normale’’ personenauto’s. Tegenwoordig is het ook mogelijk om andere vervoersmiddelen te leasen. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, scooters of minibussen. Zo is het tegenwoordig ook mogelijk om voertuigen als rolstoelauto’s of rolstoelbussen te leasen. Het leasen van voertuigen is anno 2020 dan ook helemaal ingeburgerd en zal zoals wij verwachten nog lang zo blijven bestaan.