Als je een auto hebt gekocht in het buitenland wil je daar ook in Nederland mee kunnen rijden. Voordat dit wettelijk is toegestaan moet je die auto importeren. Dat betekent dat de auto vanuit het buitenland naar Nederland wordt vervoerd, dat hij op jouw naam wordt gezet en dat er een Nederlands kenteken wordt aangevraagd. Daarnaast zal worden berekend hoeveel BPM er nog moet worden betaald. Het importeren van een auto is wel mogelijk, maar er komen veel dingen bij kijken. Als bij één van de administratieve voorwaarden een fout wordt gemaakt leidt dit meteen tot vertragingen.

Een Duitse auto importeren

Een auto importeren Duitsland is vooral financieel en kwalitatief aantrekkelijk, want auto’s zijn in Duitsland minder duur dan in Nederland. Bovendien is de kwaliteit van Duitse auto’s zeer goed. De administratieve handelingen en de regels die met het importeren van een auto uit Duitsland moeten worden nageleefd zijn echter behoorlijk omvangrijk. De auto moet eerst in Duitsland worden afgemeld, in Nederland bij de RDW worden aangemeld, en daarna worden gekeurd om op de Nederlandse wegen te mogen rijden. Daarnaast zijn er nog diverse administratieve voorwaarden en berekeningen die moeten worden uitgevoerd.

Specialisten inschakelen

Het is voor een argeloze koper van een auto uit het buitenland erg lastig om het volledige traject om de auto naar Nederland te krijgen zelf uit te voeren. De exportregels verschillen per Europees land en als je niet op de hoogte bent van de precieze regels kan dat tot veel problemen en grote vertragingen leiden. In een enkel geval lukt het zelfs niet om je droomauto in Nederland te importeren. Daarom kun je voor het importeren van een auto uit het buitenland het beste gebruik maken van een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Dat kost wel iets, maar dan ben je verzekerd van een soepel import traject.

De laagste BPM berekenen

Eén van de aspecten waarmee je te maken krijgt bij het importeren van een auto is het berekenen van de BPM. De BPM is een belasting die in Nederland wordt geheven over elke nieuwe auto. Als je een auto importeert wordt daarover ook BPM geheven. Het berekenen van de hoogte van de BPM kan op verschillende manieren en de uitkomst van die berekeningen kan behoorlijk verschillen. Door deze berekening door specialisten te laten uitvoeren wordt de voordeligste rekenmethode gebruikt en voorzien van de juiste argumentatie voor de Belastingdienst.