Hoewel leasen klinkt als iets dat erg bij onze tijd hoort, bestaat het al duizenden jaren. Vele beschavingen hebben zich hiermee beziggehouden. Zo was leasen zo’n vierduizend jaar geleden al mogelijk in Ur, in een gebied dat toen Mesopotamië heette maar dat wij nu kennen als het zuiden van Irak. Boeren leaseten stukken grond en gereedschap zodat zij daar hun gewassen op konden verbouwen. Andere beschavingen pasten ook het concept van leasen toe. Zo was het bij de Feniciërs -die leefden in en rondom de huidige stad Tripoli in Libië- rond het jaar 1750 voor Christus mogelijk om schepen te leasen.

..maar private leasen bestaat nog niet lang niet bij auto’s

Het leasen van auto’s kwam in Nederland vanaf begin jaren ’80 op. Dit is, wanneer je het niet in de context van voorgaande beschavingen maar juist vanuit de context van de moderne auto, al best wel een tijdje. Private leasen van auto’s is daarentegen een relatief nieuw fenomeen. Het is voor particulieren namelijk nog niet zo heel erg lang mogelijk om zelf een auto te kunnen leasen. De laatste jaren is echter sterk in opkomst.

De voordelen van private lease

Het private leasen van een auto kent vele voordelen. Zo hoef je geen spaargeld aan te slaan om een nieuwe auto privé te kunnen rijden. Veel kosten zijn al in de prijs van het leasecontract opgenomen, zoals garagekosten. Hierdoor weet je in veel gevallen duidelijker wat je per maand kwijt bent dan bij het hebben van een eigen auto. In sommige gevallen ben je bij een leaseauto goedkoper uit dan wanneer je zelf een auto aanschaft. Een private lease aanbieder kan auto’s namelijk redelijk goedkoop aanbieden omdat zij groot en scherp inkopen. Daarbij is het voor hen binnen het eigen netwerk eenvoudig om de auto na een aantal jaar voor een goede prijs te kunnen verkopen. Andere voordelen zijn dat als je nieuw en elektrisch wilt rijden, je dit zonder hoge investeringen of risico’s kunt doen. Je bent bij private leasing altijd verzekerd van een auto, ook wanneer de jouwe totall loss of gestolen is.