Met private lease rij je als particulier zorgeloos in een splinternieuwe auto voor een vast bedrag per maand, zonder dat de auto van jou is. Dit betekent een einde aan onverwachte kosten als onderhoud en reparatie, het enige wat je zelf moet betalen zijn brandstofkosten, eventuele verkeersboetes en parkeerkosten. Je kunt vaak zelf kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden en dit maandbedrag is inclusief de kosten voor reparatie, onderhoud, schadeherstel, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, afleveringskosten, verwijderingsbijdrage, afschrijvingskosten én pechhulp.

Welke voordelen heb je met een private lease?

Bij een private lease auto heb je inzicht in de autokosten, je betaalt namelijk maandelijks een vast leasebedrag voor de gekozen periode. Naast de hierboven genoemde voordelen die in het maandelijkse bedrag zitten, veranderd het basistarief niet gedurende de looptijd. Een onderhoudsbeurt of reparatie wordt ook vergoed, maar bij zelf veroorzaakte- of onverhaalbare schade wordt een vast eigen risico in rekening gebracht. Voor een private lease auto is dus geen spaargeld nodig, kun je na het contract de auto weer inleveren, heb je geen onverwachte kosten én rijd je alsnog die auto waar jij graag in wilt zitten.

Een auto leasen of kopen?

Sommige auto’s zijn goedkoper om te leasen dan te kopen met eigen of geleend geld, afhankelijk van je situatie. Het grote voordeel van private lease is dat je zonder grote investering in de nieuwste uitvoering van je favoriete auto kunt rijden tegen een vast bedrag per maand, zonder onverwachte kosten. Als je een nieuwe of tweedehandse auto koopt is het grote voordeel dat het jouw eigendom is, een lease auto blijft namelijk eigendom van de leasemaatschappij. Daarbij zit je niet vast aan een maximaal aantal kilometers per jaar en BKR-registratie, wel zijn de kosten voor reparatie en onderhoud voor eigen rekening. Het is dus belangrijk om de auto die jij wilt te vergelijken als koop en lease auto, je kunt dan zien wat voordeliger is voor jouw situatie.